Kako na prirodan način doći do duge i zdrave kose
Kako na prirodan način doći do duge i zdrave kose

Postoje razni proizvodi koji obećavaju dugu, negovanu kosu, ali postoje i prirodni trikovi i recepti koje možete da probati kako bi vaša kosa bila zdrava. Ovo su neki od najdelotvornijih, ali i veoma jednostavnih koje možete već sada pokušati da primenite.

 

❤︎ Svileni jastuk / jastučnica

 

Na prvom mestu je jedna veoma jednostavna stvar - svilena jastučnica!

Postoji više razloga da pamučnu jastučnicu zamenite svilenom.

Spavanje na svilenoj jastučnici sprečava lomljenje i opadanje kose. Svila ne upija vlagu sa vaše kose, kao što je to slučaj sa pamukom, i iz tog razloga će kosa biti sjajnija i mekša.

Takođe svilene jastučnice održavaju mekoću i vlažnost vaše kože, ali ona štiti vašu kožu i od potencijalnog stvaranja bora, jer dozvoljava vašoj koži da “klizi” preko nje tokom spavanja.

 

❤︎ Ricinusovo ulje

 

Ricinusovo ulje je najbolji prirodni preparat protiv opadanja kose.

Sadrži omega 9 i omega 6 masne kiseline koje hrane folikul dlake. Podstiče cirkulaciju i omogućava da kosa brže raste.

Ovo je veoma gusto ulje i samim tim se teže razmazuje. Ukoliko vam bude teško da ga utrljate u koren kose, možete ga razrediti sa nekim drugim uljem (kokosovo, maslinovo…) i umasirati.

Najbolji rezultati se postižu ukoliko ga ostavite preko noći, ali svakako biće delotvorno i ako ga ostavite na kosi pola sata ili sat pre pranja.

 

Ricinusovo ulje

 

❤︎ Maske

 

Maska sa jajima

 

Potrebni sastojci:

 

✫3 zumanca 

✫Kašika ulja od kokosa 

✫2 kasike jabukovog sirceta

 

Sjediniti sve sastojke,a zatim četkicom (ili prstima) naneti na teme, a zatim i na celu dužinu kose. Na kraju stavite najlonsku kesu i topao peškir.

 

Jaje sadrži dosta proteina i bogato je vitaminima A, D i E ( Vitamin D potpomaže rastu kose, a vitamin E povećava apsorpciju kiseonika i podstiče cirkulaciju).

Žumance kosu čini sjajnijom i izgleda gušće.

 

Masku možete koristiti 2-3 puta nedeljno. Potrebno je samo da budete uporni i strpljivi i rezultati će brzo biti vidljivi.

 

❤︎ Pirincana voda

 

Ovaj prirodni recept su od davnina koristile Azijatkinje kako bi imale dužu, gušću, jaču i lepšu kosu. U pirinčanoj vodi se nalaze sastojci važni za negu kose.

To je tečnost bogata osnovnim hranljivim sastojcima, kao što su B, D i E vitamin, kalcijum, gvožđe, vlakna, kalijum, magnezijum i cink, koji neguju kosu i podstiču njen rast. Rezultat je jača, mekša i sjajnija kosa. 

 

Ako želite da ojačate svoju kosu i da ona izgleda zdravije, onda je najbolje da počnete da koristite pirinčanu vodu kao redovan tretman kose. 

 

Sastojci za recept:

 

1/2 šolje pirinča 

4 šoljice vode 

 

Postoje 2 načina pripreme:

 

✯ 1. Način :

 

Sipajte vodu u šerpu i sačekajte da voda počne da ključa. Kada dostigne tačku ključanja, dodati pirinač i ostaviti da se kuva oko 20 minuta na laganoj vatri. Nakon toga procedite pirinač, a vodu sipajte u staklenu posudu. Možete sačekati da se ohladi i koristiti odmah ili ostaviti u frižideru i iskoristiti u narednih 7 dana.

 

✯ 2. Način:

 

Pola šolje pirinča, prelite sa vodom. Ostaviti potopljen pirinač na sobnoj temperaturi 2-3 dana. Nakon 3 dana procedite fermentisanu pirinčanu vodu i možete je koristiti.

 

 

Mnogi tvrde da fermentisana pirinčana voda ima više koristi. Prema istraživanjima fermentisana piričana voda ima veću količinu antioksidanata nego pirinčana voda koju dobijete kuvanjem.

 

Upotreba: Posle pranja kose, prelite kosu pirinčanom vodom, a posle 10-15 minuta isperite.

 

 

Pirincano mleko rast kose

 

❤︎ Pranje kose hladnom vodom

 

Poslednje ispiranje nakon pranja kose treba da bude hladnom vodom. To čini kosu sjajnijom i lepšom. Pored toga hladna voda poboljšava prokrvljenost kože glave što omogućava da kosa brže raste i bude jača.

 

 

❤︎ Suplementi 

 

Još jedna stvar koja može da vam pomogne su prirodni suplementi sa vitaminima i mineralima koji su posebno važni kada je zdravlje kose u pitanju. Ukoliko je kosa tanka, oštećena i sporo raste to može da bude i zbog nedostatka nekog vitamina. 

 

Vitamini važni za zdravu kosu:

 

✮ Vitamin A - sprečava da kosa opada

✮ Kompleks vitamina B - važni za rast kose i sprečavanje njenog opadanja

✮ Biotin - za rast kose, za kožu i nokte

✮ Vitamin C - podstiče proizvodnju kolagena što čini kosu zdravom

✮ Vitamin D - omogućava stvaranje novih folikula, što pomaže pri rastu kose

✮ Folna kiselina

✮ Pantonenska kiselina

✮ Bakar - podstiče produkciju melanina koji daje kosi pigment i sprečava pojavu sede kose.

✮ Gvožđe - Mineral bitan za celokupno zdravlje

✮ Cink - Pomaže da žlezde koje luče sebum rade normalno, što je neophono za zdravu kosu

✮ Magnezijum 

 

 

Sve ove vitamine i minerale možete dobiti iz suplemenata ili povećanim unosom namirnica koje ih imaju.

 

 

https://shop.lilly.rs/srpski/proizvod/natural-wealth-vitamini-za-kosu-51 

 

Šta vi koristite za negu svoje kose? 

❤︎