Hrana bogata proteinima
Hrana bogata proteinima

Za normano funkcionisanje, vašem telu su svakodnevno neophodne namirnice bogate proteinom, bez obzira na nivo fizičke aktivnosti. Ukoliko ne znate koje namirnice poseduju dovoljnu količinu proteina, u nastavku možete pronaći 5 najkvalitetnijih.

 

ŠTA JE PROTEIN?

 

Za početak - Šta je protein? 

Protein je makronutrijent koji je neophodan za brojne funkcije u organizmu. Svakako je neophodan tokom izgradnje mišićne mase. 

Proteini mogu biti životinjskog i biljnog porekla. Bogatije proteinima su svakako namirnice životinjskog porekla i mlečni proizvodi. Ali ovakva vrsta proteina ne sadrži sve esencijalne aminokiseline pa ih je potrebno kombinovati sa biljnim namirnicama koje su bogate proteinima. 

Biljni proteini imaju nizak sadržaj masti, a visok sadržaj vlakana, vitamina i minerala koje utiču na zdravlje i prevenciju bolesti.

 

Verovatno ste čuli i za brojne proteine u prahu, koji mogu da nadoknade vaš dnevni unos proteina. Ukoiko se odlučite za ovakav vid unosa proteina, važno je da se raspitate koji je najbolji za vaše potrebe. 

Svakako bolji izvor su proteini koje dobijamo iz hrane jer će vašem telu pružiti i druge važne hranljive materije.

 

Ovo su visoko proteinske namirnice, koje su ukusne i većinu verovatno i imate u svojoj kuhinji.

 

 1. JAJA

 

Jaja su apsolutno najbolji izvor proteina, a i veoma lako se upotrebljavaju u ishrani. Pored toga, držaće vas dugo sitim. Snabdevaće vas energijom i esencijalnim aminokiselinama. Posebno dobra su belanca, koja imaju veoma malo masti i nizak sadržaj holesterola, a visok sadržaj proteina. Zbog svega ovoga, jaja zauzimaju prvo mesto na ovoj listi namirnica.

 

 

 

2. GRČKI JOGURT 

 

Još jedan dobar izvor proteina je grčki jogurt. Sadrži svih 9 esencijalnih amino kiselina. Dobar je za vaše celokupno zdravlje jer u sebi ima probiotik, *bakteriju* koja održava vaš digestivni sistem u balansu. 

 

 

3. ORAH

 

Orasi pored proeina, sadrže esencijalne masne kiseline kao i brojne druge vitamine i minerale. Odličan su izbor za užinu, posle treninga ili kao dodatak vašim proteinskim shake-ovima ili salatama. Naravno ne treba preterivati sa njima, 7-8 komada dnevno je sasvim dovoljno. 

 

 

4. PILEĆE GRUDI

 

Piletina je najpopularnije meso sa visokim sadržajem proteina. Sadrži svih 9 esencijalnih amino kiselina i ima malu količinu masti i holesterola. Predstavlja jednu od najhranljivijih vrsta mesa. 100 grama belog mesa sadrži čak 32 grama proteina. 

 

 

5. MAHUNARKE

 

Mahunarke, kao i pasulj su jedan od najboljih izvora proteina posebno za ishranu vegeterijanaca. U ovu vrstu hrane spadaju grašak, sočivo, leblebije, soja… 

Ove namirnice su bogate dijetalnim vlaknima i esencijalnim aminokiselinama.

 

  

Bilo koju od ovih namirnica, koju uvrstite u svoju ishranu, biće odličan izbor za celokupno funkcionisanje vašeg organizma.