10 namirnica za topljenje masnih naslaga
10 namirnica za topljenje masnih naslaga

Zdraviji izbor hrane i vežbanje će uvek dati rezultate kada je mršavljenje i topljenje masnih naslaga u pitanju. Ipak postoje nutritivno bogae namirnice koje vam mogu dodatno pomoći i ubrzati proces gubitka kilograma. Ovo je lista namirnica koje, prema istraživanjima, su pravi izbor za topljenje masnoća.

 

❤︎ CITRUSNO VOĆE

 

Limun, pomorandža, grejpfrut… voće koje može da spreči bolesti srca koje su povezane sa gojaznošću, dijabetes kao i oboljenja jetre. Pomorandžu i grejpfrut možete da oljuštite i jedete ili da iscedite voće, pomešate sa vodom i pijete umesto kupovnih sokova. Kako god da konzumirate ovo voće, sigurno je da će vam biti od pomoći prilikom gubitka kilograma.

 

 

 

❤︎ BOBIČASTO VOĆE

 

Bobičasto voće poput jagoda, borovnica i kupina su odličan izbor za topljenje masnoća. Naučnici sa Harvarda radili su istraživanja i dokazali da svakodnovni unos ovog voća pomaže u procesu mršavljenja. To je zbog velike količine flavonoida koje se nalazi u ovom voću, a koje je povezano sa gubitkom kilograma. Takođe osobe koje često jedu bobičasto voće, imaju 40 odsto manje šanse da obole od Parkinsonove bolesti.

 

 

❤︎ INTEGRALNE ŽITARICE

 

Osobe koje jedu integralne žitariice imaju 10 % manje masnih naslaga u odnosu na one koji jedu istu količinu belog brašna. Razlog toga je veća količina vlakana koja se nalazi u integralnim žitaricama i samim tim ćete duže biti siti. Na primer, ujutru možete napraviti ovsenu kašu i pojesti za doručak. Bićete siti do ručka, a vaši kilogrami će se topiti. 

 

 

 

❤︎ AVOKADO

 

Avokado je bogat mnogim hranljivim sastojcima koji pomažu pri topljenju masnoća. Sadrži nezasićene masti koji snižavaju loš holesterol i pomažu u mršavljenju. Pored toga ima velike količine:

❋Vitamina E i C

❋Magnezijuma

❋Bakra

❋Kalijuma

 

 

❤︎ ALEVA PAPRIKA

 

Istraživanja su pokazala da svakodnevna upotreba aleve paprike topi masne naslage sa stomaka. Omogućava organizmu da pretvori hranu u energiju, ubrzava metabolizam i pomaže pri varenju hrane. Sledeći put kada budete kuvali, dodajte ovaj začin u vaše jelo. Pored toga što ćete obogatiti ukus hrane, kilogrami će se topiti.

 

 

 

❤︎ LOSOS

 

Losos pored toga što je jedna od najzdravijih riba, pomaže organizmu da transformiše bele masne ćelije u bež masne ćelije koje dodatno učestvuju u razgradnji masti. Zbog velike količine proteina pomaže pri izgradnji mišićne mase uz redovno vežbanje. Sadrži i dobre masti kao što su Omega 3 masne kiseline koje pomažu telu da dodatno sagori masti.

 

 

 

❤︎ CIMET

 

Cinnamaldehyde je sastojak  koje se nalazi u cimetu i ima značajnu ulogu u borbi protiv bakterijskih infekcija. Uz pomoć ovog sastojka se aktivira Thermogenesis. To je metabolički proces koji pomaže da se sagore kalorije i proizvede toplota. Tako da, ukoliko dodate cimet u vašu ovsenu kašu za doručak, imaćete pravi obrok za topljenje masnoće.

 

 

 

❤︎ SPANAĆ

 

Istraživanja su pokazala da 3 činije spanaća nedeljno, može ubrzati proces gubitka kilograma za 10%. Spanać sadrži velike količine lipoične kiseline - to je jedinjenje koje zaustavlja sintezu masti i njihov transport do krvinih ćelija. Šolja spanaća ima samo 41 kaloriju, a možete ga koristiti u bilo kom jelu; u svežem stanju, kuvan, kao salatu, kao dodatni sastojak u smoothie-u, u supi…

 

 

 

❤︎ SENF

 

Senf je namirnica koja može poboljšati sagorevanje masnoća za 20 %. Kašičica senfa ima samo 3 kalorije i nema masti, tako da možete da ga jedete u velikim količinama bez straha da ćete uneti više kalorija nego što je to potrebno za dnevni unos.

 

 

❤︎ MAHUNARKE

 

Mahunarke, kao što je pasulj, grašak, sočivo ili soja, regulišu nivo šećera u krvi i smanjuju nivo masnoće u krvi. Takođe sadrže i biljne proteine koji će vas dugo držati sitim, ali i omogućiti dovoljno energije.